Ajatonta esiintymistaitoa

Aika on resursseista arvokkain, ja sen hallinnointi on yksi elämän tärkeimmistä käytännöllisistä organisointitaidoista. Aika on rajallista, ja sen käyttämiseen kannattaakin suhtautua kitsaasti. Tehokas ja tarkoituksenmukainen ajankäyttö on avain onnistumiseen myös esiintyessä. Esityksen rakenteen painotukset, suvanteet ja kohokohdat ovat aina riippuvaisia niihin käytetystä ajasta. Taitava esiintyjä viestii myös ajankäytön välityksellä.

Aika on rahaa ja lyhyestä virsi kaunis – pätevätkö nämä viisaudet myös esiintymiseen? Tiivis ja kiertelemätön ilmaisutapa todennäköisesti miellyttää varsinkin suomalaista yleisöä, ja jaarittelun välttäminen pitää esityksen temmon yllä. Toisaalta esityksen kaahaaminen läpi kaasu pohjassa jättää yleisön hengästyneeksi ja pöllämystyneeksi, eivätkä puhujan tärkeimmät pointit ehdi imeytyä kuulijoiden tajuntaan. Ajankäytön suhteen esiintyessä on hyvä olla nuuka, mutta kiireen tuntua ei saisi syntyä. Tehokas, tiivis ja napakka esiintymistyyli sopii moniin tilanteisiin, mutta ilmaisutapa voi silti olla rauhallinen ja ilmava.

Kokemus ajan kulusta on hyvin erilainen esiintyjän ja yleisön näkökulmasta. Esiintyjä on parhaimmillaan hyperfokusoituneessa tilassa, jossa adrenaliini virtaa ja kello tuntuu menevät menojaan. Huomion keskipisteenä ollessa ajantaju saattaa hämärtyä, joten hyvin valmistautunut esiintyjä on budjetoinut esityksensä osioihin kuluvan ajan ja seuraa kelloa esiintyessään. Ajantajunsa hämärtyminen kannattaa tiedostaa esitystä pidettäessä. Esimerkiksi hiljaiset tauot saattavat esiintyjästä tuntua kiusallisen pitkiltä valokeilassa hikoillessa, vaikka yleisö saattaisi jopa kaivata pidempiä taukoja. Esiintyjän on hyvä muistaa pitää rytmittäviä taukoja, jotta yleisölle jää aikaa prosessoida kuulemaansa.

Lopuksi annan neljä vinkkiä parempaan ajankäyttöön esiintyessä – tiivistetyssä muodossa totta kai.

  • Suunnittele – Ajan budjetoiminen esityksen eri osioihin on yksi tärkeimmistä ennakkovalmistelun tehtävistä.
  • Painota – Varaa eniten aikaa asiaan, jonka toivot jäävän yleisölle esityksestä mieleen.
  • Tiivistä – Arvosta yleisön aikaa. Lavea ja maalaileva ilmaisu toimii tehokeinona.
  • Sovita – Jos esityksellesi on annettu aikaraamit, on niiden sisällä suotavaa myös pysyä. Esityksesi ei saa olla ylipitkä eikä tynkä.

Teemu Kulmakorpi