Joulun aikaa ja joulun taikaa…

Suomen Puheopiston 75-vuotisjuhlavuosi on päättymässä ja sen kunniaksi käännämme vielä huomion ääneen ja sen hoitoon sekä annamme joululahjana kaikille mahdollisuuden saada edullista äänenhuoltoa.

Jouluna ei juuri puheita pidetä, mutta sitä enemmän lauletaan. Hyvä niin, sillä laulu pitää ääntä kunnossa. Yhä useampi kuitenkin valittaa nykyisin, ettei enää pysty laulamaan kuten aikaisemmin.

Ääni on meille kaikille tärkeä väline. Ääni kuvastaa tunnetilojamme ja kuvastaa persoonaamme. Kun tunnet olosi fyysisesti terveeksi ja hyvinvoivaksi, myös äänesi soi hyvin. Masentunut puhuu eri tavoin kuin elämäänsä tyytyväinen.

Tavallisimpia ääneen vaikuttavia terveydellisiä tekijöitä ovat allergiat, astma, yskä ja hengitystietulehdukset sekä vatsa- ja närästysvaivat (reflux), sillä nämä vaikuttavat äänielimistön limakalvoihin. Äänen hoito onkin usein limakalvojen hoitoa. Käheys on oire, jonka syy pitää aina selvittää viimeistään kahden, kolmen viikon kuluessa sen alkamisesta. Äänihäiriön oireita ovat äänen laadun tai voiman muutoksen ohella kurkunpään seudun tuntemukset esim. palan tai karheuden tunne kurkunpäässä, kurkun selvittelyn tarve, kurkun kutina ja jopa kivut.

Joulun aikaan voi moni huomata nenän tukkoisuutta tai kirkasta vuotoa nenästä. Lisäksi nielu saattaa kutista ja ääni katkeilla tai jopa hävitä rasituksen yhteydessä kokonaan. Syy edellä mainittuihin oireisiin voivat olla joulukukat tai jopa rakas joulukuusi. Tärkeää olisi aloittaa allergialääkitys mahdollisimman pian, ennen kuin oireet ovat päässeet pahoiksi.

Äänensä kanssa tuskailevan kannattaa lääkityksen lisäksi juoda riittävästi: n. 1,5-2 litraa puhdasta, huoneenlämpöistä vettä päivittäin. Myös turhaa rykimistä ja yskimistä pitää välttää. Vesihörppy rykäisyn sijaan voi auttaa. Jos kuitenkin tuntuu tarpeelliselta yskäistä, pitää tehdä se harkitusti: niska pitkänä, leuka hivenen alas taivutettuna kevyt, lähes äänetön yskäisy. Tällöin kurkunpäällä on tilaa liikkua eikä paine äänihuulia vasten ole liian voimakas. Ennen puhumista voisi olla hyvä myös rentouttaa kurkunpäätä esim. haukottelemalla sekä hieroa äänihuulia hymistelemällä ”hmmm-a” muutamia kertoja. Myös r-äännettä liu’uttelemalla eri korkeuksilta voi availla ääntään. Jos r-rullaus ei onnistu sujuvasti, on syytä palata hyminään.

On kuitenkin muistettava, että parasta hoitoa rasittuneille äänihuulille on lepo eli puhumattomuus. Lisäapua äänenhoidossa tuovat resonaattoriputki ja vesipiippu. Resonaattoriputken avulla harjoiteltaessa käytetään hyväksi lasiputken resonanssia ja veden vastapaineen aikaansaamaa kurkunpään laskua. Resonaattoriputken sekä sen käytön ohjauksen voi ostaa esim. Suomen Puheopistosta.

Vesipiippu on pieni lasinen tai muovinen piippu, johon laitetaan vettä tai laimeaa suolaliuosta. Piipun kautta hengitetään sisään, jolloin vesi tai suolaliuos höyrystyy piipun rakenteissa ja tuo kosteutta suun, nielun ja kurkunpään limakalvoille. Vesipiippua suositellaan erityisesti astmaatikoille ja allergisille sekä niille, joiden työympäristön ilma on kuiva tai pölyinen. Piippuja voi ostaa ainakin Yliopiston apteekeista tai Puheopistosta. Suomessa vesipiippujen valmistaja on Oy Nordic Health Systems Ab (Hyvinkää).

Hoidetaan siis ääntä laulamalla joululauluja! Jos ääni ei kulje, kannattaa hakea apua ammattilaisilta.

Jouluisin terveisin

Marsa Bäck
äänenkäytön ja ilmaisutaidon valmentaja