Työyhteisön vuorovaikutustaidot osa 3:
Neuvotellen tuloksiin

Tämä kirjoitus on julkaistu alunperin vanhassa blogissamme 24.9.2018.

Erilaiset neuvottelut ovat työtä useimmille meistä. Joskus tapaamisia on monia päivässä, ja silloin ne usein muuttuvat rutiininomaisiksi. Tällöin tehokkuus ja tuloksellisuus laskevat. Oletko koskaan pysähtynyt miettimään omaa toimintaasi neuvottelutilanteissa? Tässä muutamia vinkkejä, joilla tapaamisista saadaan hyöty irti.

Valmistaudu neuvotteluun. Valmistautumisen tärkeys on yleensä itsestään selvä. Silti tämä tärkeä vaihe jää usein tekemättä kaiken kiireen keskellä. Ennen neuvottelua analysoi neuvottelutilanne, mieti aihe ja tavoitteet sekä tutustu mahdollisuuksien mukaan neuvottelukumppaneihisi.

Opettele lukemaan vastapuolta. Opettele tunnistamaan erilaisia neuvottelu- ja viestintätyylejä. Kun osaat tunnistaa vastapuolesi tavan neuvotella, voit mukauttaa omaa tyyliäsi vastapuolen tyyliin. Mukautumalla neuvottelu etenee joustavammin.

Kuuntele älä vain kuule. Kuuntelemalla neuvottelukumppania, saat selville hänen asenteensa ja motiivinsa sekä tietoa hänen perusteluistansa ja tavoitteistansa. Näiden tietojen avulla voit rakentaa omaa neuvottelustrategiasi.

Jäsennä puheenvuorosi. Mitä paremmin jäsennät ja kohdennat puheenvuorosi, sitä helpompi neuvottelukumppanisi on se ymmärtää. Neuvottelu on tilanne, jossa käytetään useita puheenvuoroja, jolloin jäsentelyä ja kohdentamista pitää tehdä koko tapaamisen ajan.

Kunnioita neuvottelukumppaniasi. Vaikka neuvottelun tavoite olisi tiukka, se ei tarkoita, että omaan tavoitteeseen pyritään keinolla millä hyvänsä. Kun kunnioitat neuvottelukumppaniasi, puhuttelet kohteliaasti ja toimit muutenkin joustavasti, pääset todennäköisesti parempaan lopputulokseen.

Muista jälkihoito. Neuvottelu ei lopu, kun osapuolet nousevat neuvottelupöydästä. Neuvottelun jälkeen tulee varmistaa, että yhteisesti sovitut asiat toteutuvat käytännössä. Jälkihoidon avulla luodaan pohja myös tuleville tapaamisille.

EMMI MÄLKIÄ

Kategoriat

Viimeisimmät artikkelit